wit.jpg (631 bytes)
sap bedrijfssoftwarehome volume optimalisatie quickscan contact

Volume optimalisatie

Volume optimalisatie moet niet slechts beschouwd worden als een manier om ruimte zo goed mogelijk te benutten. Het vormt de basis voor optimalisatie van alle magazijnlogistiek.


locations (5795 bytes)

Een groot deel van de tijd nodig voor het uitvoeren van magazijnbewegingen zit immers in het afleggen van afstanden binnen het magazijn. In een magazijn waar alle voorraden 30 procent dichter bij elkaar in de buurt staan spaart u zo ook al gauw ca. 20 procent picking tijd uit.

Ruimtetekort in een magazijn wordt vaak op de eerste plaats veroorzaakt door het niet optimaal gebruiken van deze ruimte.
Het bepalen van een fysieke magazijninrichting is vaak een eenmalige operatie. Is deze eenmaal achter de rug, dan verandert er vaak jarenlang nauwelijks iets aan. Terwijl ondertussen het productassortiment wel degelijk verandert, en daarmee de gebruikte verpakkings- en opslageenheden en de behoefte aan passende magazijnlocaties.

In organisaties met een redelijk stabiel assortiment gaat dit meestal sluipenderwijs, in andere situaties kan de samenstelling van het productaanbod en de daarvoor gebruikte verpakkingseenheden al binnen een maand behoorlijk gewijzigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan retail organisaties, waar doorlopend nieuwe producten worden geļntroduceerd en bestaande vervangen. Bovendien kunnen in sommige gevallen seizoensinvloeden een sterke invloed hebben op de voorraadsamenstelling. Dit kan leiden tot een scheefgroei tussen het assortiment en verpakkingseenheden enerzijds, en de fysieke magazijninrichting anderzijds. Waardoor het lijkt alsof het magazijn te klein is geworden.

Met enige regelmaat is daarom een evaluatie van de bestaande magazijninrichting op zijn plaats. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt de nodige investering in kennis en tijd, en die is in een handel-, industrie-, of retailorganisatie zonder specialisatie in logistieke dienstverlening schaars.

De inzet van geavanceerde warehouse management software, al dan niet onderdeel van ERP software als die van SAP biedt hiervoor geen specifieke oplossing.

Weliswaar bevat dit soort software uitgebreide mogelijkheden voor het automatisch bepalen van de best mogelijke magazijnlocatie bij inslag en zijn er diverse overzichten beschikbaar die inzicht geven in de actuele bezetting van het magazijn.
Maar in hoeverre de fysieke bezetting of magazijninrichting aan sluit bij de behoefte is niet zichtbaar. De inrichting wordt als een vast gegeven beschouwd dat in master data is vastgelegd.

onbenutte-ruimte (16106 bytes) allespast (7899 bytes)

Onbenutte ruimte in uw magazijn valt pas op zodra u er specifiek op let. Vergelijk de afbeeldingen van de palletstelling links eens met eenzelfde palletstelling aan de rechterkant. Op de foto links ziet u dat boven haast elke pallet er wel lege, ongebruikte ruimte over is. Deze foto is typerend voor de situatie dat er onvoldoende locaties van het juiste formaat aanwezig zijn.
Het gevolg: relatief kleine pallets bezetten de locaties waar eigenlijk grotere pallets horen te staan, de grotere pallets komen daardoor in nog grotere locaties terecht zodat er ook daarvan te weinig zijn, enzovoort.

Op de foto rechts past alles precies. Dat typeert de situatie waarin van elk locatietype voldoende locaties aanwezig zijn. Hierbij staan relatief kleine pallets op relatief kleine locaties, waardoor de balans in het magazijn niet meer verstoord wordt. En meer kleine locaties betekent meer capaciteit binnen dezelfde ruimte.

De volume-optimalisatie tool houdt rekening met secties binnen het magazijn waar eenzelfde onderverdeling in verschillende locatietypes nodig is.
De frequentie van het gebruik van de tool zal per organisatie verschillen. Voor de ene omgeving is een jaarlijkse of halfjaarlijkse evaluatie van de fysieke magazijninrichting afdoende. Voor de andere moet dit maandelijks of wekelijks gebeuren.

De tool is als stand-alone oplossing te installeren op een desktop en kan na het inlezen van een aantal SAP-WM database tabellen al aan de slag.

prologys

foute-stapeling-pallet (6563 bytes)
foute stapeling pallet

goede-stapeling-pallet (5906 bytes)
goede stapeling pallet

 

 

 Kasteellaan 89
6602 DD Wijchen
Telefoon: 0031-24-6411755
Fax: 0031-24-6414391

info@prologys.com

 


indeling-magazijn (5867 bytes)

foute indeling | goede indeling

 

knipoogklein.gif (1251 bytes) © 2006 Roswebdesign, Zoekmachine marketing logo ctac